Bagaimana Membuat Kari Ikan Tongkol Kelantan, Lezat

Kari Kelantan Cobh:

Tongkol Kelantan sedang mencari idea Resepi Kulit Ikan, membangkitkan selera yang unik. Resepi Tempurung Ikan Tongkol Kelantan, Enak kini sedang mencari ramai pengguna di sekeliling kita, mungkin salah seorang daripadanya adalah kawan. Orang ramai telah terbiasa menggunakan Internet dengan telefon bimbit untuk mencari maklumat visual sebagai idea. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan panduan cara menyajikan resepi kulit ikan Tongkol Kelantan yang sememangnya menyukarkan Ngiler. Jika tersilap langkah, hasilnya tidak memuaskan malah sedap. Malah, kulit ikan Tongkol Kelantan yang ajaib sepatutnya mempunyai rasa dan rasa yang memikat selera anda.

Terdapat beberapa perkara yang memberi kesan kecil kepada rasa isi perut ikan Tongkol Kelantan, pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar sebelum dimasak dan dihidangkan. Jika anda ingin menyediakan gulai ikan Tongkol Kelantan yang lazat di rumah, jangan risau, kerana jika anda sudah tahu semua caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa untuk anda. Di bawah adalah penerangan tentang usus ikan keli kelanta yang boleh anda jadikan inspirasi.

Jumlah hidangan untuk menyediakan isi perut kelata di Katahida ialah 2-3 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk memberi makan kepada orang yang anda sayangi.

Selain itu, masa yang diperlukan untuk memasak kari ikan Tongkol Kelantan dianggarkan lebih kurang 1 jam 30 minit.

Baca Juga

Berikut adalah beberapa yang mudah: Cara-cara praktikal membuat kari ikan Tongkol Kelantan. Anda boleh membuat kulit ikan Tongkol Kelantan menggunakan 22 bahan - 7 langkah penghasilan. Begini cara memasaknya.

13/2021 / RoadTo1k / 698 Kulit ikan ini telah dimasak minggu lepas. Ikan tongkol ini selalunya dibuat dengan kicap parut. Cuba resipi yang sedikit berbeza kali ini. Ia lazat! Makan nasi panas berprotein sambala Ulama. Sedap bak hang 🤤:

Bahan-bahan etmək rempah yang diperlukan untuk membuat katalanda kari kelantan.

  1. Bahan-bahan untuk ikan kod:
  2. 2 ikan kod bersaiz sederhana (dipotong empat bahagian)
  3. 1 sudu besar gula
  4. 1 keping krim masam
  5. 2 sudu besar cuka
  6. 1 liter air
  7. Bahan kari.
  8. 5 ampul
  9. 3 ulas bawang putih
  10. 1 mentol lampu besar
  11. 1 inci halia
  12. 1 batang serai (bahagian)
  13. 1 batang kayu manis
  14. 2 kuntum bunga
  15. 5 ulas
  16. 10 ketumbar
  17. 4 sudu besar sos kulit ikan
  18. 2 sudu besar lada merah yang dikisar
  19. 2 cawan santan pekat
  20. 3 pemegang master shell
  21. 1 biji tomato (potong 6 bahagian)
  22. 2 sudu besar garam (masukkan jika rasa kurang)

Langkah-langkah menyediakan kulit ikan Tongkol Kelantan

  1. Ikan kod segera dimasak dengan gula tepung, gel masam dan cuka.
  2. Cincang bawang besar, bawang besar, bawang putih dan halia. Kemudian tumis bersama kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, biji ketumbar, serai hingga naik bau.
  3. Masukkan rempah ke dalam kulit ikan. Masak sehingga minyak larut.
  4. Masukkan lada merah kisar, santan. Gaul sebati.
  5. Masukkan kerang dan separuh daripada air masak. Taburkan dengan garam. Biarkan mendidih.
  6. Masukkan tomato dan masak lagi sehingga sos pekat. Padamkan api.
  7. Dia sedia berkhidmat. Semoga berjaya.

Terima kasih kerana menggunakan resipi yang dibentangkan di sini. Kami berharap kari ikan Tongkol Kelantan ringkas yang diterangkan di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan lazat untuk keluarga atau rakan-rakan anda untuk memberi inspirasi kepada anda dalam bidang masakan. Percubaan yang berjaya.

You may like these posts

Link copied to clipboard.