Resep Stim Ikan Kembung Style Baba yang Lezat
Adakah anda sedang mencari idea tentang cara membuat ikan kukus gaya Papa yang mudah dan unik dari Ngiler? Masyarakat telah menggunakan internet pada gajet untuk mencari maklumat tentang imej untuk dijadikan inspirasi. Kali ini, saya akan berkongsi dengan anda langkah-langkah hidangan mudah untuk memasak ikan kukus yang lazat. Jika rawatan tidak betul, hasilnya akan kosong dan secara amnya tidak menyenangkan. Malah, wap ikan tiup ala baba yang baik sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang akan menggembirakan selera kita.
Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi rasa ikan kukus Baba, pertama jenis bahan, kemudian pemilihan, pemprosesan dan hidangan bahan segar. Jika anda ingin memasak ikan kukus yang lazat ala baba semasa dalam perjalanan, jangan risau kerana hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa asalkan anda tahu caranya. Seterusnya ialah gambar Pengukus Ikan Kembung Gaya Baba yang boleh anda jadikan idea.
Jumlah hidangan yang boleh diberikan untuk menyediakan ikan kukus ialah 8-10 orang. Jadi pastikan bahagian ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.
Baiklah, kali ini mari kita buat pengukus ikan tiup ala baba di rumah. Berpegang kepada bahan-bahan yang mudah, hidangan ini dapat membantu menyihatkan badan. Menggunakan 10 jenis bahan dan 4 langkah pengeluaran, anda boleh membuat pengukus ikan tiup ala baba. Kaedah penyediaan makanan.
Sejahtera, rahmat dan berkat Allah ke atas anda... Apa khabar? Semoga dalam keadaan sihat sejahtera dan sihat sejahtera... Amin Jangan diam hari ini Isnin 27 Sewal 1442 Hijrah 7 Jun 2021 Anak-anak bertanya kepada Papa.... Suruh Baba sediakan juadah untuk makan malam. Tak tahu nak masak apa. Saya teringat ada beberapa ikan rumput dalam peti ais...saya beli hari Jumaat lepas. Jadi fikir masak stim...simple dan senang...cepat masak. So what...jom ke dapur...
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk menyediakan ikan kukus dengan kaedah Baba:
- 10 ikan kembung sederhana
- 5 ulas bawang putih
- Mayang 3 biji bawang merah
- 5 cm halia kecil dalam yis
- 2 helai daun kunyit besar, dihiris
- Jus 3 biji limau
- 7 biji bendi
- 1 tomato cincang
- garam secukup rasa
- rasa gula
Langkah membuat ikan kukus, cara Baba
- Selepas membersihkan landak laut, taburkan sedikit garam di atasnya dan biarkan ia berehat seketika. Memanaskan penyejat.
- Campurkan semua bawang putih, bawang merah, halia dan daun kunyit. Masukkan ikan ke dalam pengukus. Satukan jus lemon, 2 sudu besar garam, 2 sudu besar gula dan 120 ml air, kemudian tuangkan ke dalam mangkuk bersama ikan.
- Masukkan ikan ke dalam pengukus dan biarkan ia mengukus selama 15-20 minit sehingga ikan benar-benar masak. Baba menyediakan 2 versi 1 panas dan satu lagi tidak pedas.
- Selepas masak, boleh keluarkan dan hidangkan bersama nasi dan lauk kegemaran lain. Semoga berjaya dan dirahmati Allah.
Semudah itu? Inilah cara membuat pengukus ikan tiup ala baba yang boleh anda buat di rumah. Semoga berjaya dan Tuhan memberkati anda!