Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ikan Tenggiri Masak Asam, Lezat Sekali

Ikan tenggiri goreng

Mencari lebih banyak idea tentang cara membuat acar mackerel yang boleh mengembangkan lidah istimewa? Resepi acar ikan tenggiri yang sedap kini sedang dicari oleh segelintir orang di sekeliling kita, mungkin anda salah seorang daripadanya. Masyarakat sudah terbiasa menggunakan internet pada gajet untuk mendapatkan maklumat visual untuk difahami. Dan kali ini saya akan kongsikan panduan cara memasak. Langkah mudah masak ikan. Memasak ikan tenggiri tidaklah susah sangat, tetapi tidak juga mudah. Dengan kaedah yang salah, hasilnya akan menjadi lemah dan tidak menyenangkan. Ikan Tengiri rebus dan masam yang sedap memang patut rasa dan rasa yang boleh menggoda selera kita.

Daripada jenis bahan dan pilihan bahan segar, hingga ke penyediaan dan penghidangan, banyak faktor mempengaruhi rasa ikan tenggiri yang terlalu masak atau kurang masak. Jika anda ingin memasak tenggiri yang lazat dalam keadaan berasid di rumah, jangan risau, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi istimewa. Berikut adalah gambar jeruk tenggiri yang boleh anda jadikan idea.

Adapun jumlah hidangan yang dihidangkan untuk penyediaan ikan rebus Tengiri ialah 5 orang. Jadi pastikan bilik ini cukup untuk memberi perkhidmatan kepada anda dan orang tersayang.

Nah, kali ini kita akan cuba memasak ikan tenggiri acar di rumah. Dengan mengekalkan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh memberi manfaat dalam memastikan badan anda dan keluarga anda sihat. Anda boleh menyediakan ikan tenggiri rebus daripada 10 jenis bahan dan 5 peringkat pengeluaran. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.

Baca Juga

resepi ke-2! Terima kasih atas sokongan anda ❤! Selamat mencuba ✨

Bahan-bahan dan rempah yang diperlukan untuk menyediakan ikan tenggiri rebus:

  1. 1 biji bawang besar (dihiris)
  2. 2 ulas bawang putih (cincang)
  3. lada merah (dicincang)
  4. 1 inci halia (dihiris)
  5. 1/2 cawan air tar
  6. 1 sudu teh garam
  7. Gula 1 sudu teh
  8. 1 sudu teh hilal (bermusim)
  9. 1 gelas air
  10. Masukkan 2 sudu besar minyak secukup rasa dan goreng

Peringkat memasak ikan tenggiri dalam bentuk asam

  1. Taburkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit dan goreng dalam minyak panas. Padamkannya dan simpan seketika
  2. Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili sehingga naik bau
  3. Masukkan air asam jawa dan air. Perasakan dengan garam, gula dan rempah ratus
  4. Masukkan ikan goreng dan gaul bersama daging. Kacau sekejap dan tutup api. sedia
  5. Ikan tenggiri siap di atas asam basa

kenapa? Begitu sahaja? Beginilah cara ikan tenggiri disediakan di atas asam, yang boleh disediakan di rumah. Kami doakan anda berjaya!

You may like these posts

Link copied to clipboard.