Langkah Mudah untuk Menyiapkan Acar Ikan Aya /ikan tongkol Anti Gagal
Masih mencari ilham, dia kawan saya. Sebagai contoh, orang sudah menggunakan Internet pada telefon mudah alih untuk mencari maklumat tentang imej. Dan kali ini kami akan tunjukkan cara penyediaan resepi ikan kod Aya, tidak susah dan tidak mudah untuk membuatnya sedap sekali. Jika tersilap, hasilnya tidak memuaskan dan sedap. Walau bagaimanapun, ikan kod yang baik harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh menggoda selera kita.
Banyak faktor mempengaruhi kualiti rasa ikan sunfish/cod dalam tin, daripada jenis produk, pilihan bahan segar, hingga cara pemprosesan dan penyajian. Jika anda ingin membuat ikan pekasam di rumah, jangan risau, kerana jika anda tahu kaedahnya lebih awal, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Seterusnya ialah imej bunga matahari / jagung jeruk untuk digunakan.
Di bawah adalah cara mudah dan praktikal untuk menyediakan ikan masin/tongkol. Anda boleh menyediakan ikan rebus menggunakan 11 bahan dan 6 langkah pengeluaran. Cara menyediakan makanan.
Ikan goreng Aya.. antara masakan kegemaran terengganu.. ada juga dalam menu mak.. ada timun.. timun kena potong segi empat panjang dan besar. Tetapi saya lebih suka memotong. Macam kita suka acar.
Baca Juga
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk menyediakan ikan rebus/tongkol:
- Ada 3 ekor ikan
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 2 inci halia (kisar)
- 2-3 sudu besar lada merah kisar
- Bagaimana anda membahagikan labu terpulang kepada anda.
- 2 sudu besar cuka meja
- sedikit garam
- Nissan adalah sudu besar.
- 2 lada besar
- Setengah bawang belanda
Langkah-langkah membuat perap sunfish / ikan tongkol
- Perasakan ikan dengan garam dan lada sulah.
- Goreng bahan yang dicincang hingga kekuningan.. kemudian masukkan cili yang dicincang.
- Tuangkan sedikit air.. secawan 2 sudu besar cuka nisang, kalau takde nisang guna gula je.. tapi kekalkan nisang dengan gaya ni. Rasa lain macam.. gaul sampai penuh.
- Kemudian masukkan timun dan ikan.. gaulkan sahaja.. bila nampak timun dah masak. Letakkan sahaja pada ikan yang telah digoreng.
- Pada akhir, masukkan bawang besar dan cili padi yang dihiris halus. Campur semua. sedia..
- 1) Bawang merah yang banyak diperlukan... sebab nak pekat sos... kalau suka pedas.. boleh masukkan cili dan bawang merah.
Ia tidak mudah? Cara membuat ikan tongkol/acar yang boleh anda buat sendiri di rumah. Semoga berjaya!