Bagaimana Menyiapkan Ikan Patin Masak Tempoyak, Menggugah Selera

Tempoyak rebus cengkih

Adakah anda masih mencari idea untuk membuat pencungkil gigi bakar yang unik dan boleh dipercayai? Pengguna internet sudah biasa menggunakan Internet pada telefon bimbit untuk mencari maklumat tentang imej untuk dijadikan inspirasi. Dikeluarkan. Kali ini saya kongsikan kepada anda resepi Cengkih Masak Anti Falla Tempoyak untuk membuatnya sangat mudah dan ringkas. Jika dianiaya, hasilnya akan menjadi tidak menyenangkan, dan ia akan menjadi sangat tidak menyenangkan. Walaupun ikan keli yang dimasak tempuiyak pasti ada bau dan rasa yang boleh membangkitkan selera kita.

Banyak faktor mempengaruhi rasa ikan keli Tempoyak, pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, cara pemprosesan dan penyajian. Jangan risau jika anda ingin membuat ikan keli tempoyak yang sedap di rumah kerana jika anda sudah tahu caranya, masakan ini boleh menjadi istimewa. Gambar berikut berkaitan Tempoyak Rebus Ikan Keli yang boleh dijadikan idea.

Jumlah hidangan yang boleh dihidangkan untuk penyediaan ikan keli rebus tempuiyak ialah 4 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk anda dan orang tersayang.

Selain itu, masa penyediaan ikan keli tempoyak dianggarkan sekitar 30 minit.

Baca Juga

Berikut adalah beberapa petua dan petua untuk memproses ikan keli Tempoyak yang telah dimasak. Anda boleh memasak ulas tempoyak rebus dengan 9 jenis bahan dan 5 langkah memasak. Ini adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.

#goldenpron2020 #minggu1 #myfirstreceipe2020~ Resepi ni dari mak mertua saya dari Pahang. Bila balik Pahang, hidangan wajib ada atas meja, mesti Ikan Patin Masak Tempoyak❤️

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Ikan Keli Tempuyak:

  1. 1 ekor ikan keli sederhana, potong 5 bahagian
  2. 2 inci kunyit hidup
  3. 5-7 tangkai nasi merah pedas
  4. 1 1/2 sudu besar Tempuyac
  5. 5 gelas air
  6. 2 sudu kecil garam halus
  7. 2 bunga kanton
  8. 3 tangkai daun cesium
  9. 2 biji timun

Langkah-langkah menyediakan ikan keli masak dalam tempura

  1. Habuk ikan yang dibersihkan dengan tepung gandum dan asam keping untuk menghilangkan bau busuk, kemudian bilas ikan sekali lagi.
  2. Kisar kunyit bersama beras merah dan cili dan masukkan ke dalam lesung, kemudian gaul rata dengan nasi panas + kunyit hidup.
  3. Masukkan bahan larutan ke dalam bekas (kunyit hidup, beras berempah, tempuk) dan tuangkan air ke dalam bekas.
  4. Ia juga mengandungi timun, daun cesium dan bunga kantan.
  5. Bila air agak keruh, masukkan ikan dan garam.

Terima kasih kerana membaca resipi pasukan kami di sini. Kami berharap Resipi Tempoyak Ikan Keli yang mudah dimasak di atas akan membantu anda menyediakan hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan anda atau memberi anda idea penggemar makanan. Cubaan yang baik!

You may like these posts

Link copied to clipboard.