Bagaimana Membuat Kari Kepala Ikan Merah Anti Gagal
Adakah anda sedang mencari inspirasi dalam langkah mudah untuk membuat kari kepala ikan batu yang unik dan kalis? Ibu muda membiasakan diri menggunakan Internet pada telefon bimbit untuk mencari maklumat mengenai contoh imej. dan kali ini saya akan kongsikan tutorial cara menghidangkan cara membuat gulai kepala ikan emas melawan nasib malang, jadi tidaklah terlalu susah, tetapi tidak juga mudah. Jika dikendalikan secara tidak betul, hasilnya tidak memuaskan dan agak tidak menyenangkan. Walaupun kari kepala ikan emas yang lazat harus mempunyai aroma dan rasa yang membangkitkan selera.
Banyak faktor mempengaruhi rasa kari ikan batu, daripada jenis bahan hingga pilihan bahan segar hingga cara penyediaan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat kari kepala ikan emas yang lazat di merata tempat, jangan risau kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan. Imej kari kepala ikan emas berikut boleh dijadikan inspirasi.
Jumlah hidangan yang boleh dihidangkan untuk penyediaan kari kepala ikan merah ialah 2 orang. Jadi pastikan bahagian ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.
Lebih-lebih lagi, masa yang diperlukan untuk menyediakan kari kepala ikan emas dianggarkan sekitar 30 minit.
Baca Juga
Berikut adalah beberapa cara yang mudah dan berpatutan untuk membuat kari kepala ikan emas yang sedia untuk dimasak. Anda boleh menyediakan Kari Kepala Ikan Mas dengan 22 jenis bahan dan 3 peringkat pemprosesan. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.
Kari kepala ikan kegemaran. Hari ini cuti, jadi bolehlah sediakan menu sebegitu. Masak kepala ikan dalam kari sampai masam ehem katanya. Saya biasanya menggunakan jenohawk atau ikan merah. Sayur-sayuran seperti bendi, tomato, lada merah dan hijau adalah bahan lain yang melengkapkan menu. #apron emas 2020
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat kari kepala ikan mas:
- 1 ekor ikan emas besar
- 1 sudu kecil Halba
- 1 tangkai daun kari
- 2 sudu besar gulai ikan Baba
- 1 sudu besar campuran cili kering
- 4 biji kuning telur
- 1 kli biji merah
- 1 biji lada hijau
- 1 biji tomato di potong 4
- 2 ulas bawang putih 2
- 1 ulas bawang merah dihiris
- Halia dihiris panjang 1 inci
- 1 biji bawang besar 4
- 1 sudu besar bawang campur
- 1 sudu teh campuran bawang putih
- Beg 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang)
- 2 sudu besar santan
- 1 sudu besar yogurt asli
- 1 sudu teh garam
- Segenggam asam jawa digunakan untuk membuat pes
- 1 gelas air
- 2 sudu besar minyak untuk menggoreng
Cara Membuat Kari Kepala Ikan Mas
- Bersihkan kepala ikan. Sediakan hidangan. Panaskan minyak. Goreng 4 helai daun sekawana, halba dan daun kari. Masukkan bawang cincang dan campuran bawang-halia. Goreng hingga naik bau. Masukkan gulai ikan dan bancuhan cili kering. Goreng sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa, santan dan yogurt. Pada ketika ini, anda boleh menambah air, campurkan rempah dengan baik dan masak lebih sedikit.
- Masukkan kepala ikan, bendi, tomato dan dua biji lada. Tutup kuali dan masak ikan. Garam dan hidangkan bersama nasi panas.
Terima kasih kerana menggunakan resipi yang kami tawarkan di halaman ini. Kami berharap resipi kari kepala ikan mas mudah di atas akan membantu anda memasak hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan-rakan dan memberi inspirasi kepada anda untuk membuat jualan makanan. Saya harap ia berguna dan menyeronokkan!