Resep ๐ŸŸ๐Ÿ Kari Ikan Tenggiri, Lezat Sekali

Kari ErdBerdel

Adakah anda sedang mencari resipi kari tenggiri yang unik melawan nasib malang? Resepi Kari Ikan Tenggiri Mencari pengguna yang sedap di kawasan kita, mungkin salah seorang kawan. Ibu muda sudah biasa menggunakan Internet sebagai sumber inspirasi dalam peralatan mereka. Dan kali ini saya kongsikan dengan anda panduan cara memasak ๐ŸŸ๐Ÿ  kari ikan tenggiri yang sedap, tak susah, tapi tak mudah juga. Jika tersalah proses, hasilnya hambar dan tidak sedap. Sememangnya kari ikan tenggiri yang sedap pasti mempunyai aroma dan rasa yang menyelerakan.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi rasa kari hijau, daripada jenis bahan sehinggalah kepada pilihan bahan-bahan segar dan cara ia dimasak dan dihidangkan. Jangan risau jika anda ingin membuat gulai tenggiri yang sedap di rumah, jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Di bawah ialah imej Berdell Curry supaya anda boleh mendapatkan idea.

Jumlah hidangan yang boleh dihidangkan dengan kari hijau ialah 3 orang. Jadi pastikan hidangan ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.

Selain itu, masa memasak untuk kari erdBerdel adalah kira-kira 30-45 minit.

Baca Juga

Berikut adalah beberapa cara mudah dan praktikal untuk menyediakan kari ikan bidel yang sedia untuk dimasak. ๐ŸŸ๐Ÿ  Anda boleh membuat kari hijau menggunakan 13 bahan dan 5 langkah. Ini adalah langkah-langkah untuk membuat hidangan.

Tumis tenggiri atau tumis kunyit perlu disediakan dengan baik jadi buat kolam kari sebelum makan malam... saya guna gulai ikan santan berempah ni yang saya beli dari kawan yang senyum sama rempah ratus.. mmg sedap rasa segar. Baik kita tak masak....๐Ÿฅฃ

Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk membuat kari tenggiri:

  1. 4 ketul ikan tenggiri
  2. dua cawan air
  3. 3 mentol bir
  4. 2 ulas bawang putih
  5. 1/2 inci span
  6. 1 secubit halia
  7. 3 sudu besar perencah kari ikan
  8. 1 sudu besar serbuk cili
  9. 4 orang (kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)
  10. 1 sudu besar campuran helba
  11. 2 sudu besar air asam jawa
  12. Sedikit lada hitam dikisar
  13. Lobak merah, bendi, daun kari, mur Czech dan tomato

Cara Memasak ๐ŸŸ๐Ÿ Emoji Kari Berdel

  1. Taburkan bawang besar, bawang putih, halia, dan rempah ratus.
  2. Potong lobak merah, bendi dan lada benggala merah.
  3. Panaskan periuk, masukkan minyak dan goreng bahan hancur, masukkan 4 biji kentang goreng dan daun kari. Sediakan ikan yang telah siap dibasuh dan buat pes serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air. Goreng hingga naik minyak.
  4. Kemudian masukkan air, air asam jawa, ikan, lobak merah, bendi, lada merah, tomato, dan bancuhan halba, biarkan mendidih dan suap.
  5. Setelah masak...tutup api dan sedia untuk dihidangkan... Selamat menikmati kari ikan tenggiri tanpa santan ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ

Bagaimana mereka? bacaan mudah? Lakukan ๐ŸŸ๐Ÿ  Kari Berdel, sesuatu yang boleh anda lakukan di rumah. Kami mengucapkan selamat menjalani ujian!

You may like these posts

Link copied to clipboard.