Resep Ikan Tenggiri Bakar Air Asam, Sempurna

Ikan tenggiri bakar dalam air asam

Masih tercari-cari inspirasi cara membuat Tenggiri Air Asam Bakar yang mudah sedap?, Resepi Tenggiri Air Asam Bakar kini boleh dicari oleh ramai pengguna di sekeliling kita untuk Mangin Lidah, mungkin anda salah seorang daripadanya. Orang ramai sudah biasa menggunakan Internet pada telefon bimbit, contohnya untuk melihat maklumat foto. Disiarkan kali ini, saya akan berkongsi panduan cara memasak ikan tenggiri bakar dengan mudah menggunakan air berasid failsafe untuk menjadikannya tidak sukar dan tidak mudah. Jika diproses dengan teruk, hasilnya tidak memuaskan malah tidak sedap. Malah, ikan tenggiri yang enak dipanggang dalam air masam sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera anda.

Terdapat banyak perkara yang mempengaruhi kualiti rasa tenggiri bakar air asam, pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, cara penyediaan dan penyajiannya. Jika anda ingin memasak ikan tenggiri bakar yang sedap di dalam air asam di mana-mana, jangan risau kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Di bawah adalah gambar ikan tenggiri yang dibakar dalam air asam yang boleh anda jadikan contoh.

Jumlah hidangan yang boleh dihidangkan untuk memasak ikan tenggiri bakar dalam air asam ialah 4-5 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk dihadiahkan kepada anda dan orang tersayang.

Selain itu, masa yang diperlukan untuk memanggang ikan tenggiri dengan air asam dianggarkan sekitar 30 minit.

Baca Juga

Berikut adalah beberapa petua dan petua berguna yang boleh digunakan untuk menyelesaikan memasak ikan tenggiri bakar dengan air asam. Anda boleh memasak tenggiri bakar dengan air asam dengan 10 jenis bahan dan 7 langkah pengeluaran. Bagaimana untuk menyediakan hidangan.

Mudah, sedap, menyelerakan dan menyihatkan

Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan dalam menyediakan ikan tenggiri bakar dalam air asam:

  1. 1 keping ikan kembung segar (5-6 inci)
  2. daun pisang
  3. 5 sudu besar asid benzoik
  4. 5 biji lada merah
  5. 5 biji bawang besar, cincang halus
  6. 1 biji bawang besar dihiris nipis
  7. 5 butir nasi panas
  8. air
  9. sedikit garam
  10. gula

Langkah-langkah menyediakan ikan tenggiri bakar dengan air asam

  1. Basuh ikan, bungkus dengan daun pisang dan masak selama 20-30 minit
  2. Semasa ikan bakar, sediakan air rebusan asam jawa.
  3. Asid benzoin dicampur dengan air dan ditekan ke dalam sos pekat
  4. Campurkan air asam jawa dengan sedikit garam, gula, paprika, beras, paprik, bawang merah dan bawang besar.
  5. Bila ikan bakar dah masak, angkat dan keluarkan daun pisang.
  6. Tuangkan bancuhan air asam ke atas ikan yang masih panas dan hidangkan... makan bersama nasi putih panas... 😋😋
  7. Mereka yang mengamalkan diet berasaskan nasi mungkin mengadu tentang ikan ini... malah soda

Terima kasih kerana membaca resepi yang kami sediakan di sini. Kami berharap cara memasak ikan tenggiri bakar di atas dengan mudah di atas akan membantu anda untuk menyediakan hidangan yang lazat untuk keluarga, rakan-rakan atau menjadi idea kepada mereka yang ingin memulakan perniagaan masakan. cubaan yang baik!

You may like these posts

Link copied to clipboard.