Resep Ikan Bawal dalam Sos Daun Limau Purut Thai (Masam Manis) yang Lezat

Mangkuk ikan dalam sos Thai Limau Borot (masam manis)

Masih tercari-cari idea cara mudah memasak ikan Purut dalam sos masam manis daun Limau Purut yang unik? Rakan di sekeliling kita benar-benar mencari Lida dan ia mungkin salah seorang daripada anda. Orang ramai sudah terbiasa menggunakan Internet di telefon bimbit untuk mendapatkan maklumat tentang imej yang boleh dijadikan inspirasi. Dan kali ini saya akan kongsikan panduan cara memasak goreng ikan dalam sos daun limau barote (masam masam) Thai yang sangat sedap disediakan, tidak rumit sangat tetapi tidak lebih. Jika dikendalikan secara tidak betul, hasilnya akan menjadi hambar dan hambar. Manakala baal yang lazat dengan sos barote Thai dan daun limau nipis (masam manis) seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera.

Ada beberapa perkara yang sedikit mempengaruhi rasa Bawal dalam Sos Daun Limau Borot Thai (masam manis): pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, cara pemprosesan dan penyajian. Jangan risau jika anda ingin membuat kentang goreng Thai Lemon (masam manis) yang lazat di mana-mana sahaja, kerana selagi anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi menyeronokkan. Di bawah ialah imej ikan Puala dalam sos daun limau borat (masam manis) Thai yang boleh anda gunakan sebagai pratonton.

Berikut ialah beberapa cara mudah dan senang untuk menghidangkan ikan udang galah dengan sos daun limau barote (masam manis) thai yang sedia untuk dihidangkan. Anda boleh memasak Bawal dalam sos Thai daripada daun daun kambing (masam manis) menggunakan 22 jenis bahan dan 5 langkah penghasilan. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.

#tistyle #apron emas2020

Baca Juga

Bahan dan rempah untuk kentang goreng dalam sos limau Thai (manis dan masam):

  1. Bahan-bahan Ikan:
  2. 2 ekor ikan delima
  3. 1/4 cawan tepung serba guna
  4. 1/2 cawan daun limau purut panggang kering
  5. minyak goreng
  6. Bahan-bahan untuk sos barote daun limau purut
  7. 10 ulas bawang putih, cincang
  8. 3 biji bawang kecil dihiris
  9. 4 keping nasi lada hijau
  10. 4 (3 sc) lada manis kuning, dicincang
  11. (rempah boleh ditambah atau dikurangkan dalam bancuhan cili)
  12. 6 helai daun limau purut, dihiris halus
  13. 3 sos tiram
  14. 1/4 cawan cuka
  15. 3 sos ikan
  16. 1/2 cawan gula pasir (kurangkan secukup rasa) - hari ni saya ajar guna madu sahaja
  17. 1/2 sudu besar garam
  18. 1/4 cawan air rebusan ayam
  19. @ 1 kiub ayam
  20. @ 1 sudu besar serbuk pati ayam
  21. 2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/4 cawan air
  22. 2 sudu besar minyak

Langkah demi langkah memasak ikan kakap dengan sos barote thai dengan limau nipis (masam manis)

  1. Bakar daun limau purut dan ketepikan di atas pinggan hidangan. ikan. Potong ikan menjadi kepingan pepenjuru dan keringkan/keringkan. Taburkan dengan tepung dan goreng dalam minyak panas sehingga perang keemasan.
  2. Sos: Tumis bawang putih dan lada sulah hingga naik bau. Masukkan bahan kecuali bancuhan tepung jagung. Didihkan adunan.
  3. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, kacau sehingga sos pekat. Masukkan daun kefir lemon yang dicincang halus.
  4. Tuangkan sos ke atas ikan.
  5. P/s: Ajar kadang-kadang tambah nipis hirisan halia bila menggoreng.

Bagaimana? bacaan mudah? Begini cara membuat Bawal dalam Sos Limau Daun Borot Thai (masam manis), yang boleh anda buat di rumah. Saya harap anda mendapati ia berguna dan menyeronokkan

You may like these posts

Link copied to clipboard.