Langkah Mudah untuk Menyiapkan Ikan Patin Bakar Tempoyak Kelantan, Bisa Manjain Lidah

Ikan Patin Bakar Tempoyak Kelantan

Tercari-cari idea cara membuat ikan keli goreng Tempoyak Kelantan yang sedap? Beberapa orang di sekeliling kita, mungkin salah seorang daripada anda, kini menuntut langkah mudah untuk membuat anak kucing goreng Tempoyak Kelantan yang sedap. Ibu-ibu muda sudah biasa menggunakan Internet di telefon bimbit mereka untuk mencari maklumat dalam gambar atau untuk maklumat lanjut. Posted Kali ini saya akan kongsikan step by step cara membuat Tempoyak Kelantan Anti Ikan Keli Masak bukan susah Ö‡ senang je. Sekiranya pemprosesan yang salah, hasilnya tidak akan memuaskan dan tidak sedap. Walaupun sedap ikan keli goreng Tempoyak Kelantan pasti ada rasa yang boleh membangkitkan selera anda.

Rasa Ikan Patin Bakar Tempoyak Kelantan merangkumi lebih sedikit daripada jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar sebelum kaedah penyediaan dan persembahan. Jika anda ingin membuat ikan keli goreng Tempoyak Kelantan yang sedap di rumah, anda tidak perlu risau, kerana jika anda sudah tahu caranya, masakan ini boleh menjadi hidangan yang unik. Ini gambar Ikan Patin Bakar Tempoyak Kelanta yang boleh anda jadikan contoh.

Ikan Keli Goreng Tempoyak Kelantan boleh dihidangkan dalam 4 hidangan. Jadi pastikan bahagian ini mencukupi untuk anda Ö‡ orang tersayang.

Selain itu, masa yang diperlukan untuk menggoreng ikan Tempoyak Kelantan musim panas dianggarkan kira-kira 45 minit.

Baca Juga

Berikut adalah beberapa petua dan petua praktikal yang boleh digunakan untuk memasak ikan keli di panggangan Tempoyak Kelantan. Dengan 14 bahan 7 Dalam 7 langkah anda boleh buat ikan keli goreng Tempoyak Kelantan. Bagaimana untuk menyediakan.

Resepi ini turun temurun, diajar oleh ibu saya, Rohizam Bt Mohd Nasir. Nasihat saya gunakan ikan keli kecil Ö‡ sederhana. Yang paling sedap. #apron emas 2020 #minggu1:

Bahan ikan bakar Tempoyak Kelantan Ö‡ rempah ratus.

  1. 1 ekor ikan keli sederhana
  2. 3 biji bawang merah kecil*
  3. 1 biji bawang belanda*
  4. 2 ulas bawang putih*
  5. 2 inci kunyit hidup *
  6. 4 biji cili padi*
  7. 3 sudu besar tempo
  8. 1 genggam daun kismis
  9. 1 tangkai bunga cantana (dihiris halus)
  10. 1 bahagian pemegang kunyit (dicincang halus)
  11. 1 sudu besar gula
  12. 2 sudu besar kunyit (pra-perap)
  13. Bahan aromatik yang sesuai
  14. Untuk membungkus daun pisang

Langkah-langkah membuat ikan keli bakar Tempoyak Kelantan

  1. Taburkan garam pada ikan yang telah dibasuh sebelum membuat pes Tempoyak. Ketepikan.
  2. (Potong bahan bertanda *, masukkan bahan kisar ke dalam mangkuk Ö‡ masukkan tempoik, daun hiris, bunga kantan Ö‡ daun kunyit.
  3. Kemudian masukkan sos dan gaul rata. Pasta tempoyak sudah siap.
  4. Pindahkan ikan keli yang telah diperap ke dalam mangkuk baru, masukkan pes tempoik. Gaulkan semua bahagian ikan sehingga ditutup dengan pes tempo.
  5. Perap selama 30 minit atau semalaman. Selepas perap, bungkus ikan dengan api perlahan bersama daun pisang cair.
  6. Bakar dalam loyang pada suhu 160°C selama 30 minit. Jika tiada air, penggoreng boleh dimasak bergantung pada peralatan yang ada.
  7. Pindahkan ke dalam pinggan, sedia untuk dihidang bersama nasi panas.

Bagaimana mereka? Mudah, bukan? Cara membuat kucing goreng Tempoyak Kelantan yang boleh anda buat sendiri di rumah. Kami harap anda mendapati ia berguna: Berseronoklah!

You may like these posts

Link copied to clipboard.