Langkah Mudah untuk Membuat Tumis Ikan Aye/Tongkol (Terengganu Taste), Lezat
Sentiasa mencari inspirasi Langkah-langkah mudah untuk membuat ikan goreng Aye / Tongkol (perisa terengganu) yang luar biasa lazat. Di sekeliling kita, mungkin anda. Pengguna Internet sudah biasa menggunakan Internet pada telefon bimbit mereka untuk mendapatkan maklumat tentang imej untuk idea. Jadi, kali ini saya akan kongsikan panduan langkah demi langkah cara memasak aye/ikan bilis goreng (berperisa terengganu) yang sangat sedap, tidak terlalu susah untuk disediakan, tetapi tidak juga mudah. Dengan rawatan yang salah, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan, malah tidak menyenangkan. Pada masa yang sama, ikan goreng Aye/Tongkol (berperisa Terengganu) yang lazat harus mempunyai aroma և rasa yang membangkitkan selera.
Terdapat beberapa perkara yang mempengaruhi rasa ikan goreng Aye/Tongkol berbeza-beza tahap, dari jenis bahan, pilihan bahan segar, hingga cara memasak dan menghidangkan. Jangan risau jika anda ingin membuat ikan goreng Aye/Tongkol yang sedap di rumah, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat unik. Berikut adalah gambar ikan goreng Aye/Tongkol (Terenganu) untuk citarasa anda.
Jumlah hidangan yang dihidangkan untuk memasak ikan aye/tongkol ialah 5-7 pinggan. Oleh itu, pastikan bahagian ini mencukupi untuk anda - orang yang anda sayangi.
Selain itu, masa memasak ikan goreng Aye/Tongkol dianggarkan sekitar 40 minit.
Baca Juga
Jadi kali ini kami akan cuba mempelbagaikan ikan goreng Aye / Tongkol di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini dapat membantu tubuh anda և menyihatkan keluarga anda. Anda boleh memasak ikan goreng Aye / Tongkol (perisa terengganu) dengan 15 bahan և 4 langkah memasak. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.
#goldapron2020 Selalunya ikan/tuna goreng dijadikan ulam untuk sarapan pagi bersama nasi lemk atau rice butter...sajian kegemaran keluarga saya, kalau makan nasi lemak pasti teringin nak goreng ikan ya... ը Apa bezanya negara lain, sudah tentu, sangat bagus ... Jom cuba resipi mudah yang pasti akan mengganggu semua orang համ համ
Bahan-bahan dan rempah ratus untuk membuat tumis ikan Aye/Tongkol (perisa terengganu).
- 5 ketul ikan tongkol (sedia untuk dimasak)
- 5 sudu besar serbuk cili / serbuk cili
- 100 g nise/gula melaka
- 15 gram protein
- 50 ml air asam jawa
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 1 sudu besar gula
- 1/2 sudu teh serbuk rempah
- Haluskan ներով dengan bahan goreng
- 5 petua bawang *
- 1 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 helai daun panda
- 100 ml air
- 7 sudu besar minyak sayuran
Aye/Tong, ikan goreng (perisa terengganu), langkah
- Blend bahan bawang menjadi puri*...kemudian tuangkan minyak ke dalam kuali dengan api sederhana, masukkan panda dan bawang besar yang dihiris halus...tumis hingga naik bau dan naik bau...
- Jika bawang ditumbuk kuning...masukkan serbuk cili rangup ենք masukkan air, gula, gula halus, belac, garam և air asam jawa...biarkan rempah panggang kering sedikit. ..
- Bila bahan dalam kuali dah agak perang, masukkan rempah kisar և masukkan ikan rebus...biar panas sikit, tutup api...Nah, dah siap kukus/rebus”)
- Ikan goreng Aye/Tongkol... #StyleAzaAaj dah siap... Untuk resepi ikan goreng Aye akk, selalu gandingkan dengan nasi lemak և ada dalam menu sarapan atau makan tengahari... Cubalah. ..sedap 👍👍😘:
Terima kasih kerana membaca resipi pasukan kami di sini. Kami berharap penyediaan ikan aye/tongkol (berperisa terengganu) yang diterangkan di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan menarik untuk keluarga/rakan և menjadi idea dalam bidang kulinari. Semoga berjaya!